Return to site

Üvegkorlátok

Üvegkorlát gyártása szakszerűen, Mosonmagyaróváron.

Az alábbi kérdésekre mindenképpen választ kapha a cikkünkből.:

 • Miért használunk üveget a korlátoknál?
 • Miért lehet jó üvegkorlátot csinálni lépcsőhöz?
 • Hol használhatunk üvegből készült korlátokat?
 • Milyen céllal készülnek az üvegkorlátok?
 • Hogyan rögzítsük az üveget az üvegkorlátba? 
 • Milyen rögzítési technikák vannak üvegkorlát készítéshez?
 • Mitől függ az üvegfelület vastagsága az üvegkorlátoknál?
 • Miért lehet előnyösebb más korlát megoldásokhoz képest az üvegkorlát létesítése kisgyerekes családoknál?
 • Elég biztonságos lehet egy üvegből készült korlát?
 • Mennyire nehezen karcolódik egy üvegkorlát?
 • Milyen színben lehet üvegkoráltot csinálni?
 • Mennyire nehéz tisztántartani egy üvegkorlátot?

Kedvcsináló galéria képek a cikk legalján eddigi munkáinkból szemezgetve.

Az üveg felhasználása a mai modern építészet világában nagyon közkedvelt. Használhatjuk kül-  és bel-téren egyaránt. Az üvegek gyönyörű és esztétikus megoldást kínálnak korlátok kialakításához, amelyek egyszerre funkcionális és dekoratív céllal készülnek. Az üvegkorlátok elegáns és letisztult képet kölcsönöznek, szinte észrevehetetlenek. 

A terek növelésében a belsőépítészet nagy előszeretettel alkalmazza, hiszen átláthatóság szempontjából nem választja el a teret, sem térelválasztás esetében, sem lépcsőfeljárók korlátjaként alkalmazva. 

Külső korlátként alkalmazva megtartjuk a lehetőséget a zavartalan kilátásra akár saját kertünk, akár adott esetben egy gyönyörű panorámára. 

Az üveg egy időtálló, kezelést nem igénylő, időjárásnak kiválóan ellenálló anyag, felülete kemény nagyon nehezen karcolódik. Az üvegkorlátok légies kinézetűek ugyanakkor a megfelelő kialakítási móddal hihetetlen nagyfokú biztonságot nyújtanak. 

Üvegkorlátok szakszerű gyártása győr moson sopron megyében

Nagyon fontos, hogy a biztonsági előírásoknak megfelelően tervezzük és alakítsuk ki a korlátokat a várható igénybevételeket is figyelembe véve. Gyerekek esetében is biztonságot nyújt hiszen jóval lehetetlenebb a felkapaszkodás, mászás mint más korlátok esetében.

Az üvegfelület rögzítése többféleképpen történhet az adott körülményeket figyelembe véve,

 • keret nélkül

 • pontfelfogatással

 • speciális sínrendszerrel

 • padlózatba süllyesztett rögzítéssel

 • oszlopos rögzítéssel

példákat láthat a lentebbi galériában majdnem mindegyikre!

attól függően milyen az adott rögzítési felület, mekkora terhelésnek, igénybevételnek lesz kitéve.

Az üvegfelület vastagsága:

 • térelválasztó üvegkorlátoknál egyrétegű edzett üvegfelület is elegendő 10mm-es ESG üvegminőségben

 • erkély, lépcső és egyéb korlátoknál ahol oszlopos rögzítést alkalmazunk ragasztott üveget használunk 5+5 mm-es vastagságban

 • sínrendszerbe épített üvegkorlát esetében 8+8 mm-es vagy 10+10mm-es edzett, ragasztott biztonsági üveg szükséges

 • pontfelfogatással rögzített korlátok esetében 9+9 mm-es vagy 10+10 mm-es edzett, dupla fóliázással ragasztott biztonsági üveget alkalmazunk

Az üvegfelfogatás megválasztása az igények szerint történik mérlegelve az elképzelés statikai megfelelését a biztonságosság érdekében.

Az oszlopok között elhelyezett üvegfelületek esetében a tartólábak anyaga rozsdamentes acélból készül vagy megfelelő felületkezeléssel acélból. A tartólábakra kerülnek az üveg felfogatására szolgáló felfogatók. Az üvegfogók biztonságosan rögzítik az üveget, de a plusz biztonság érdekében az üvegeket a gyártás során furatolással látják el így a felfogatásnál egy stift kerül a furatba a kicsúszás megakadályozására. A két tartóoszlop közötti távolság 500-1500 mm között lehet.  Az üvegtáblák szélei csiszolt felületkezelést kapnak a sérülésveszély elkerülése érdekében.

üvegkorlát mosonmagyaróvár

A pontfelfogatás esetében csak az üvegfelület alsó részein történik a rögzítés 50-60 mm-es átmérőjű rögzítő tárcsákkal, melyek 12-15 cm-re helyezkednek el egymástól. A födémbe helyezett nagy teherbírású csavarokat ragasztással rögzítjük. Ehhez a felfogatási formához szükség van megfelelő kialakítású felületre és jó minőségű betonra a megfelelő stabil tartás érdekében.

A sínrendszerbe rögzített üvegkorlát esetében a födémbetonra vagy annak oldalára is rögzíthetjük az U alakú alumínium profilt, amely az üveg tartására szolgál. Ebben az esetben is nagyon fontos a megfelelően jó minőségű felület a rögzítéshez. Az üvegtáblák csiszolt lekerekített szélekkel kerülnek beépítésre. Az üvegkorlát tetejére kerülhet kapaszkodó fából vagy rozsdamentes anyagból mely lehet akár kerek vagy szögletes.

Az üveg színe:

Az üvegfelületünk lehet víztiszta, áttetsző, színezett vagy homokszórt. A színes üveg lehet magában színezett vagy a ragasztott üvegek esetében a két vagy több üvegréteg közé kerülő biztonsági fólia megválasztott színével.

Az üvegfelület tisztíthatósága:

 Az üvegkorlát a kereskedelemben kapható üvegtisztítókkal könnyen tisztítható, a több hónap alatt lerakodott szennyeződés maradéktalanul eltávolítható. Ma már léteznek vízlepergető felületkezelő szerek, melyek használatával hosszú időre biztosíthatjuk a tiszta felületet főként kültéri üvegkorlát esetében.

Köszönjük szépen ha cikkünket megosztja ismerőseivel!

Néhány kép a korábbi munkáinkból kedvcsinálónak.:

Kültéri üvegkorlát
broken image
üvegkorlát rögzítési pontok
beltéri üvegkorlát gyártása
belső üvegkorlát
belső üvegkorlát
üvegkorlát mosonmagyaróvár
Kültéri üvegkorlát
Kültéri üvegkorlát teraszhoz
kültéri üvegkorlát
tejüveg belső korlát
broken image
broken image
broken image
broken image
broken image
broken image
tejüveg korlát
broken image
broken image